19.4 C
Mestna občina Slovenj Gradec
18.5.2022
KOROŠKA REGIONALNA TV
Uncategorized

PREGLED UKREPOV IN NAVODIL OBČANKAM IN OBČANOM MOSG

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min.

1.     V času izrednih razmer Uprava MO Slovenj Gradec sproti objavlja ukrepe in navodila občanom. Ker se na državnem nivoju spreminjajo ukrepi, se vse spremembe smiselno uporabijo tudi pri izvajanju lokalnih ukrepov na področju omejevanja širjenja okužbe s Covid-19.

2.   Glede zaščitnih mask, katerih uporaba je odslej obvezna v zaprtih javnih prostorih, mestna uprava sporoča, da bo kmalu na razpolago večja količina zaščitnih mask za enkratno uporabo, ki jih bo v prvi vrsti razdelila po prioritetah, del pa bo namenjen tudi občanom. Dotlej občane pozivamo k strpnosti, preudarnosti in predvsem lastni iznajdljivosti. Če nimate zaščitne maske, bo zadoščal tudi šal, smučarska podkapa oz. obrazna maska, pomagajte si npr. z robci ali s toaletnim papirjem, ki ga uporabite kot vložek pred nosom in usti. Za zaščito oči uporabite smučarska ali sončna očala, rokavice pa so lahko kakršnekoli, tudi vrtne, tanjše delovne ali gosto tkane tekstilne, ki jih lahko razkužite ali operete. Bodimo iznajdljivi in proaktivni pri izvajanju zaščitnih ukrepov.

3.    Ker doslej nismo imeli zagotovljene dostopne točke za nujno zobozdravstveno oskrbo na Koroškem, temveč sta našo regijo pokrivali dostopni točki v Celju in Mariboru, sporočamo javnosti, da je odslej na voljo dostopna zobozdravstvena točka za nujne primere, ki deluje v okviru Zdravstvenega doma Slovenj Gradec, v Zdravstveni postaji Mislinja. Nujne zobozdravstvene ambulante so v Sloveniji organizirane torej v zdravstvenih domovih Ljubljana, Maribor, Celje, Kranj, Novo mesto, Koper, Nova Gorica, Murska Sobota in Slovenj Gradec. V navedenih ambulantah se v nujnih primerih izvaja obravnava tudi na sekundarni ravni zdravstvene dejavnosti. Na terciarni ravni zdravstvene dejavnosti na področju zobozdravstva delujeta Stomatološka klinika Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana ter Klinični oddelek za maksilofacialno in oralno kirurgijo Kirurške klinike Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana. V primeru potrebe po zobozdravstveni oskrbi morajo občani koroških občin poklicati svoje zdravstvene domove, občani Slovenj Gradca pa ZD SG na telefonsko številko: 02 88 57 976.

4.   Mestna uprava poziva vse z znanjem in možnostjo šivanja zaščitnih mask, da se organizirajo in pričnejo z izdelavo. Prostovoljno so se že organizirala društva, posameznice in posamezniki, nekatere gospodarske družbe, ki šivajo maske, ki so za večkratno uporabo. Mestna uprava tudi poziva podjetnike, ki se ukvarjajo s prodajo blaga, primernega za izdelavo mask, da to sporočijo. Trenutno tudi potekajo dogovori o nakupu določene količine blaga za izdelavo mask za večkratno uporabo, ki bi ga MO razdelila izdelovalcem.

5.   Mestna uprava poziva vse, da so pri rekreaciji, na sprehodih, pri vožnji s kolesom po nakupih ali v službo ter ostalem početju posebej previdni, adrenalinske športe pa v celoti odsvetujemo. Ne želimo namreč s poškodbami dodatno obremenjevati zdravstvenega osebja ter ogrožati lastnega zdravja, saj lahko naša poškodba zaradi morebitnega padca vodi v okužbo s Covid-19. Rekreacijo in sprostitev naj občani izvajajo na varen in uvideven način do ostalih.

6.   Zaposlenim, ki se v MO Slovenj Gradec na delo vozijo iz drugih občin, morajo delodajalci priskrbeti in razdeliti dovolilnice, na katerih bodo podatki o zaposlenem in delodajalcu. Mestna uprava takšnih potrdil ne more izdajati, razen za svoje zaposlene.

7.   Odlok o razkuževanju večstanovanjskih stavb izvajajo upravniki, nanje se lahko tudi obrnete v primeru nejasnosti. V večstanovanjskih stavbah je prepovedano zadrževanje stanovalcev na stopniščih, hodnikih, skupnih prostorih, klopeh pred stavbami ipd.

8.   Mestna uprava poziva prostovoljce, ki bi se želeli vključiti v raznovrstne aktivnosti, ki so v izrednih razmerah potrebne in nujne, da na krizni@slovenjgradec.si pošljejo elektronsko sporočilo s svojimi podatki, imenom in priimkom, elektronskim naslovom, telefonsko številko in področjem, na katerem bi želeli prostovoljno delovati. Prostovoljce bomo obvestili o aktiviranju, ko bo za to izkazana potreba. Prejeli bodo bedž in osebna zaščitna sredstva, odvisno od dela, ki ga bodo opravljali.

9.   Mestna uprava tudi poziva lastnike nastanitvenih objektov ter koordinatorje teh aktivnosti (MZZ, RRA itd.), da sporočijo mestni upravi in Občinskemu štabu Civilne zaščite, če so morda svoje nastanitvene kapacitete ponudili državi za nastanitev potencialnih prispelih iz tujine za potrebe 14-dnevne karantene. V upravi želimo biti o tem vnaprej obveščeni, saj je potrebno zagotoviti oskrbo in urediti potrebno logistiko njihovega bivanja v lokalni skupnosti. V Slovenj Gradcu smo sicer za eventualne potrebe karantene pripravili (razkužili in očistili) Hostel MKC na Ozarah.

10. Mestna uprava poziva vodstva trgovskih verig ter poslovodstva trgovin z živili in ostalih lokalov, ki obratujejo, da upoštevajo zaščitne ukrepe ter v svojih lokalih vzpostavijo učinkovit način nadzora upoštevanja vladnih ukrepov (nošenje mask, odmik in razdalja med kupci, število sočasnih kupcev glede na kvadraturo objekta ipd.).

11. V času trajanja ukrepov je občanom na voljo tudi psihološka pomoč za spopadanje s tesnobo, strahom in neprijetnimi občutki med ukrepi samoizolacije. Občani Slovenj Gradca lahko pokličejo na telefonski številki  070 640 490 ali 070 684 893.  

12. Mestna uprava obvešča občanke in občane, da bo redarska služba izvajala redne nadzore izvajanja ukrepov ter po potrebi kršitelje opozarjala ali kaznovala v skladu z globami, ki jih predpisuje interventna »KORONA« zakonodaja in obstoječa zakonodaja o preprečevanju širjenja nalezljivih bolezni. Občane prosimo, da navodila upoštevajo in preprečijo širitev okužbe.

VIR: MO Slovenj Gradec

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem uporabe te strani soglašate z uporabo piškotkov. Sprejmi Preberi več...